Hoe je in 3 stappen een betere werk-privé balans bereikt
Op het moment van schrijven zit ik op een terras in Noordwijk. Het is een prachtige dag om door te brengen op het strand. De zon schijnt en vlak voor mij op het strand voltrekt zich een huwelijk. Ondertussen geniet ik van mijn koude drankje en smakelijke sandwich. Ik realiseer mij dat tijd doorbrengen op het strand voor mij de manier is om te ontspannen. Ik ben er dan ook regelmatig te vinden. Alleen of met mijn gezin. Het vrije gevoel dat het mij geeft om echt even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek is heerlijk.
Sinds een paar maanden houd ik mij steeds meer bewust bezig met de veelgenoemde “gezonde werk-privé balans”. Het is iedere week namelijk een behoorlijke uitdaging om werk en privézaken te combineren en voldoende aandacht te geven. Herkenbaar?
Maar wat is voor mij of jou een gezonde balans? En wanneer is mijn of jouw gezonde balans bereikt? Voor iedereen is dit anders in te vullen. In 3 stappen vertel ik je hoe het mij is gelukt om een betere werk-privé balans te bereiken. Ik zeg bewust “betere”. Vaak zijn er meer stappen nodig om de gezonde balans te bereiken en te behouden. Voor nu richt ik mij op een drietal stappen met als doel om meer ontspannen te leven. Ik ben ervan overtuigd dat je door het zetten van kleine stappen uiteindelijk grote resultaten bereikt.
Stap 1: Inplannen van ontspanningsmomenten – And now it’s ME time!
Ontspanning staat bij mij hoog op het prioriteitenlijstje om de balans tussen werk en privé goed te bewaren. De ontspanningsmomenten plan ik tegenwoordig bewust in. Minimaal drie keer per week. Het varieert van een bezoek aan de bioscoop, sauna of het strand, borrelen met vriendinnen, het lezen van een boek, creatief bezig zijn, hardlopen of een dagje weg met het gezin. Het levert mij veel energie op. Daarnaast zorgt het ervoor dat ik mij beter kan focussen tijdens mijn werk. Zorg er dus voor dat je ontspanning zoekt in de dingen waar jij energie van krijgt. Schrap energievreters.
Stap 2: Zorg voor voldoende nachtrust – Happiness is…getting 8 hours of perfect sleep
Het is een cliché, maar deze stap is zo waardevol. Op het moment dat ik niet voldoende nachtrust heb gehad, merk ik echt het verschil in energieniveau en productiviteit tijdens mijn werk. Het geeft mij een gevoel van “survivallen” de hele dag. Doodvermoeiend. Tevens komt het mijn humeur niet ten goede en dus ook de sfeer in huis niet. Het is zo verleidelijk om ’s avonds nog van alles te doen waar je op de dag niet aan toe bent gekomen. Voor je het weet is het 0.00 uur en ga je naar bed met het vooruitzicht dat de wekker weer om 06.30 uur gaat. Ik plan mijn avonden doordeweeks niet te vol en ga minimaal 3 keer per week voor 22.00 uur naar bed. Probeer het eens en merk het verschil.
Stap 3: Leef in het moment – Don’t miss the gift of the present moment
Er is niets erger dan de hele dag afgeleid te worden door je to-do lijst in je hoofd en je telefoon. Daardoor kom je niet tot rust en ben je er niet altijd bij met je gedachten. Vooral tijdens de spaarzame en belangrijke privé-momenten. Je mist de beleving van het hier en nu en je voelt je vaak gespannen en opgejaagd. Zonde! Constant denken aan de planning voor die dag of de week heeft geen enkele zin want je kan op zo’n moment toch niet alles tegelijk doen. Het is verspilde energie. Plan je dag en week dus goed. Beleef ieder moment bewust en geniet vooral. Ook als je aan het werk bent. Ik word er een blijer mens van. En het wordt trouwens ook nog eens gewaardeerd door de mensen in mijn directe omgeving.
Veel besproken onderwerp onder werknemers en werkgevers
De gezonde werk-privé balans is een veel besproken onderwerp onder zowel werknemers als werkgevers. Werk is tijd- en plaats onafhankelijk geworden. Daarnaast lopen werk en privézaken steeds meer door elkaar heen. De levensfase van de werknemer speelt hierin ook een belangrijke rol.
Denk aan werknemers met jonge of puberende kinderen thuis, werknemers die net gestart zijn met werken of werknemers met de combinatie werk en mantelzorg. Voor beide partijen is het belang van een gezonde werk-privé balans ontzettend groot.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Ik ben van mening dat het creëren en behouden van de gezonde werk-privé balans een gedeelde verantwoordelijkheid is van werknemer en werkgever. Werknemers hebben dan meer focus en energie om zich op de gewenste prestaties en resultaten te richten binnen de organisatie. Werkgevers die hier aandacht aan besteden kunnen rekenen op meer loyaliteit en productiviteit van hun werknemers. Elkaar sociale steun bieden op de werkvloer zorgt gegarandeerd voor minder ziekteverzuim, meer werkplezier en meer werktevredenheid.
Welke stappen kan je als werknemer nog meer zetten om een gezonde balans te bereiken? Heb je hulp nodig bij het zetten van concrete stappen?
Hoe kan je als werkgever een rol spelen bij het creëren en behouden van een gezonde werk-privé balans voor werknemers? En op welke manier kan je dit onderwerp vastleggen en doorvoeren in het (preventieve) verzuimbeleid binnen de organisatie?