Hoe bevorder je het herstel van een zieke werknemer?
3 tips voor leidinggevenden.
“Hoelang gaat het re-integratietraject nog duren?” Er volgt een diepe zucht. Ongeduld klinkt door in de stem van de leidinggevende. Het is zelfs zichtbaar door rollende ogen en opgetrokken wenkbrauwen. Het gaat over een werknemer die al een tijdje uit de running is met stress-gerelateerde klachten. Ik begrijp heel goed waar de ongeduldige reactie vandaan komt. Het is immers een feit dat een zieke werknemer de organisatie geld kost. Gemiddeld € 250,- per dag. Daarnaast komen de planning en doelstellingen mogelijk in het gedrang, moet er vervanging worden gezocht of er komt tijdelijk meer werk op het bordje van collega’s. Van een leidinggevende wordt verwacht dat hij of zij de betreffende situatie opvangt, oplost en alles daaromheen regelt.
Wat mij echter in de praktijk soms opvalt is dat het ongeduld van leidinggevenden vaak voortkomt uit te weinig betrokkenheid en vervolgens resulteert in onbegrip. Of het inlevingsvermogen ontbreekt omdat hij of zij zelf geen ervaring heeft met een dergelijke situatie. Het gaat hierbij dan vooral om uitval met stress-gerelateerde klachten. De gevolgen van stress zijn fysiek vaak niet zichtbaar. Bij uitval om medische redenen is dit meestal wel het geval, waardoor simpelweg eerder begrip ontstaat.
Ongeduldig zijn tijdens een re-integratietraject en daardoor de boel, soms onbewust, opjagen heeft geen enkele zin. Het kan ook anders. Hoe precies? Hieronder lees je mijn tips.
Tip 1: Verplaats je in de zieke werknemer
Ga ervan uit dat de werknemer niet voor zijn plezier langdurig uitvalt. Er is altijd een reden. Het kan iedereen overkomen. Ook jou! Stel jezelf de vraag: wat verwacht ik van mijn leidinggevende als ik langdurig uitval? Wat heb ik dan nodig om te herstellen?
Tip 2: Blijf in contact met de zieke werknemer
Vanaf dag 1. Ga het contact met de werknemer niet uit de weg. Zoek het juist op en benadruk dat je het belangrijk vindt om in contact te zijn en te blijven met hem of haar. Stem af hoe vaak en wanneer jullie contact hebben met elkaar. Je toont hiermee begrip richting de werknemer en hij of zij voelt zich gehoord. Daardoor ben jij, als leidinggevende, makkelijker in staat om je in te leven in de situatie.
Tip 3: Geef de zieke werknemer ruimte voor eigen inbreng en een stuk eigen regie
De Wet verbetering poortwachter bevat een aantal regels en verplichtingen bij langdurig verzuim door ziekte. Deze wet verlangt dat werkgever en werknemer zich samen inspannen tijdens een re-integratietraject. Zo dien je onder andere samen een plan van aanpak op te stellen. En wel binnen acht weken na de ziekmelding of uiterlijk twee weken na het ontvangen van de probleemanalyse. De bedrijfsarts stelt de probleemanalyse uiterlijk in de zesde week van het verzuim op.
Bij het opstellen van een plan van aanpak werkt een standaard opbouwschema in uren en taken mijns inziens niet. Een re-integratietraject is altijd maatwerk.
Neem daarom voldoende tijd om samen invulling te geven aan het plan van aanpak. Geef de zieke werknemer hierbij de ruimte voor eigen inbreng en een stuk eigen regie. Vraag hoe hij of zij het re-integratietraject voor zich ziet. Vraag met welke werkzaamheden (in het begin zonder deadlines en verantwoordelijkheden) hij of zij aan de slag kan en wil, voor hoeveel uur, op welke dagen en op welk tijdstip. Uiteraard rekening houdend met de eventuele beperkingen die zijn vastgesteld door de bedrijfsarts. Kijk samen naar de mogelijkheden en pas, indien nodig, tijdelijk de werkzaamheden aan.
Ruimte krijgen voor eigen inbreng en het hebben van een stuk eigen regie tijdens het re-integratietraject werkt enorm motiverend voor de zieke werknemer. Het zorgt er mogelijk zelfs voor dat het re-integratietraject sneller en soepeler verloopt. Uiteraard moet hetgeen de werknemer inbrengt realistisch en haalbaar zijn. Betrek regelmatig de casemanager en/of de bedrijfsarts bij de gesprekken om te kijken of jullie op het juiste spoor zitten.
Loop je vast in een re-integratietraject omdat bijvoorbeeld de communicatie tussen jou en de werknemer stroef verloopt?
Kan je wel wat hulp gebruiken om een re-integratietraject op bovenstaande manier in te steken?
Of wil je vrijblijvend van gedachten wisselen over dit onderwerp?
Neem dan contact met mij op via: 06-15880253 of jecasemanager@outlook.com.